Elontien palstaviljelijät ry

Yhdistys on perustettu vuonna 1994, ja sen Y-tunnus on 3045915-4.

Uusimmat säännöt ovat voimassa alkaen 7.10.2024 ja voit lukea ne ohessa. Sääntöihin tutustuminen ja niiden hyväksyminen ovat edellytyksenä yhdistyksen jäsenyydelle.

Yhdistyksen säännöt

Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Elontien Palstaviljelijät ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja edistää virkistysviljelyä.

Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys vuokraa Helsingin kaupungilta viljelypalsta-alueen ja luovuttaa jäsenmaksua vastaan viljelypalstoja jäsenilleen. Yhdistys järjestää viljelyaiheisia esitelmiä ja keskustelutilaisuuksia, kesätapahtumia, koko viljelypalsta-alueen hoito- ja kunnostustalkoita sekä elonkorjuutapahtumia ja jakaa viljelyaiheisia julkaisuja. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää tapahtumia, myyjäisiä, arpajaisia, kirpputoreja asianomaisen luvan saatuaan. Yhdistys omistaa ja hallitsee toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.

Jäsenet

Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki helsinkiläiset, jotka kannattavat yhdistyksen tarkoitusperiä. Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus. Jäsenten toimintaa yhdistyksessä ohjaavat sääntöjen lisäksi maanvuokrasopimuksen velvoitteet, Helsingin kaupungin viljelypalstojen kulloisetkin käyttö- ja hoito-ohjeet sekä yhdistyksen ohjeet viljelijöille.

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Hallitus voi päätöksellään erottaa jäsenen, joka toimii yhdistyksen sääntöjä tai ohjeita vastaan tai toimii muutoin yhdistyksen kannalta vahingollisesti. Halutessaan jäsenellä on oikeus saatuaan tiedon erottamisestaan tulla kuulluksi seuraavassa yhdistyksen kokouksessa. Erotetun jäsenen on ilmoitettava halunsa tulla kuulluksi 30 päivän sisällä erottamisilmoituksen saamisesta.

Hallitus voi erottaa jäsenen, joka laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen tilikaudelta. Jäsenmaksun laiminlyönnin johdosta erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta vedota asiassa yhdistyksen hallitukseen tai yhdistyksen kokoukseen. Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta vaatia takaisin yhdistykselle suorittamiaan maksuja.

Jäseniltä perittävän liittymis- ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.

Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja sekä vähintään neljä (4) ja enintään kuusi (6) jäsentä. Hallituksen jäsenten toimintakausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin, talousasioiden hoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat kokoontumiseen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi (2) hallituksen jäsentä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen tehtävät:

  • kehittää, valvoa ja johtaa yhdistyksen yleistä toimintaa
  • pitää jäsenistä jäsenluetteloa (jäsenrekisteri), joka sisältää vähintään tiedon jäsenen nimestä ja kotipaikasta
  • hyväksyä yhdistyksen jäsenet
  • laatia ja vahvistaa yhdistyksen toimintasäännöt sekä muut tarvittavat ohjeet
  • ehdottaa vapaaehtoisten toimikuntia hoitamaan palstan yleisiä alueita
  • pitää yhteyttä vuokranantajaan ja muihin yhdistyksen yhteistyökumppaneihin
  • hoitaa huolellisesti yhdistyksen taloutta ja omaisuutta
  • valmistella yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät asiat ja kutsua koolle kokoukset

Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä, tai jompikumpi yhdessä sihteerin kanssa.

Toiminta- ja tilikausi

Yhdistyksen toimintakausi on vuosikokousten välinen aika. Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan toimikausi on kalenterivuosi.

Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta joko lähettämällä kutsu sähköpostitse tai kirjeellä kullekin jäsenelle.

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-huhtikuun aikana. Yhdistyksen kokoukseen voi osallistua myös etäyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, mikäli hallitus niin päättää. Asioista, joita vuosikokouksessa jäsenet haluavat käsiteltäväksi, on tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys viimeistään 30 päivää ennen kokousta.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen jäsenistä on jonkin tietyn asian takia tehnyt siitä hallitukselle kirjallisen esityksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous on koolle kutsuttu. Ylimääräinen kokous on pidettävä vähintään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenet ovat tehneet siitä edellä mainitulla tavalla esityksen.

Yhdistyksen kokouksissa kullakin jäsenellä on yksi ääni. Äänestyksessä ratkaisee yksinkertainen enemmistö. Äänten mennessä tasan, ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat

  • 1. Kokouksen avaus
  • 2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  • 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • 4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
  • 5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan kertomus
  • 6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle
  • 7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, hyväksytään tulo- ja menoarvio seuraavalle tilikaudelle
  • 8. Vahvistetaan alkanutta tilikautta seuraavan tilikauden liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
  • 9. Päätetään puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten palkkiot alkavalle toimintakaudelle
  • 10. Valitaan yhdistyksen/hallituksen puheenjohtaja
  • 11. Päätetään hallituksen muiden jäsenten määrä, vähintään neljä (4) ja enintään kuusi (6) jäsentä
  • 12. Valitaan hallituksen muut jäsenet
  • 13. Valitaan yhdistykselle toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
  • 14. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
  • 15. Kokouksen päättäminen

Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.

Yhdistys purkautuu, jos sitä koskeva päätös on tehty kahdessa vähintään kuukauden väliajalla pidetyssä kokouksessa ja kummassakin on vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä kannattanut purkautumista. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkautumisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.